پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1404/01/17

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

4عامل مهم برای کنترل قندخون در ماه رمضان ،رعایت رژیم غذایی صحیح ، مصرف به موقع داروها ، داشتن فعالیت فیزیکی روزانه و اندازه گیری مرتب قندخون است که با رعایت اصولی و صحیح این موارد می توانید فریضه واجب روزه داری را با حفظ سلامت خود بجای آورید .

به گزارش روابط عمومی بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج ، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی این مرکز با توجه به اهمیت تغذیه در بیماران دیابتی در ماه مبارک رمضان اظهار داشت :

در افراد مبتلا به دیابت همیشه این سوال مطرح است که در ماه رمضان می توانند روزه بگیرند یا خیر؟

مریم صالحی اذعان داشت : امکان روزه داری افراد دیابتی ، براساس صلاح دید پزشک ، عواملی مانند نوع دیابت ،نوع داروی مصرفی ،موقعیت شغلی فرد ، توانایی خودمراقبتی برای کنترل قندخون ، وضعیت کنترل قندخون و وجود هر گونه عوارض و بیماری مشخص می شود . روزه داری برای بیماران دیابتی می تواند با افزایش خطر عوارض همراه باشد و معمولا  به بیماران دیابتی نوع یک توصیه می شود روزه نگیرند  و بیمارانی که اصرار به روزه داری دارند باید  6-8 هفته قبل از ماه رمضان ارزیابی شوند و آموزش و تعلیمات مناسب در رابطه با فعالیت فیزیکی ، نحوه غذاخوردن ، پایش قند خون و دوز و زمان مصرف داروها دریافت کنند .  

مریم صالحی توصیه نمود : با رعایت بایدها و نبایدهای تغذیه ای زیر از افت و افزایش قندخون در ماه رمضان  پیشگیری کنید :

  1. تحت هیچ شرایطی وعده سحری نباید حذف گردد ، در این وعده موادغذایی حاوی کربوهیدرات پیچیده و مقادیر کافی پروتئین مصرف کنید .

  2. شروع افطار با خوردن مقداری آب و 1-2 عدد خرما همراه باشد .

  3. در وعده افطار تا سحر 1-2 میان وعده شامل میوه ها ، مغزیجات و سبزیجات مصرف کنید .

  4. مصرف قندهای ساده و محصولات حاوی آرد سفید و شکر (حلوا ، زولبیا ، بامیه و ...) محدود شده واجتناب گردد.زیرا موجب افزایش قندخون  بعد از وعده غذایی می شود .

  5. به منظور پیشگیری از کم آبی حداقل 8 لیوان آب در فواصل بین افطار و سحر مصرف گردد. 

  6. مصرف نوشیدنی های حاوی شکر و نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چای (به دلیل افزایش دفع آب از طریق ادرار) محدود گردد. 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج در ادامه خاطر نشان کرد : تعداد دفعات اندازه گیری قندخون طی روزه داری بستگی به نوع دیابت و داروهای مصرفی دارد .در صورت استفاده از انسولین و داروهای خانواده گلی بنکلامید به دلیل افزایش خطر افت قندخون اندازه گیری متعد قندخون در طی روز لازم است .

مریم صالحی یادآور شد : در طی روزه داری به دلیل افزایش خطر افت قندخون و کم آبی ،ورزش های سخت و شدید توصیه نمی شود .اما لازم است که میزان معمول فعالیت بدنی حفظ شود برای این امر توجه داشته باشید که فعالیت بدنی در ساعاتی که فرد روزه نیست انجام شود .روزانه 30-40 دقیقه پیاده روی در بازه زمانی 1-2 ساعت بعد از افطار انجام شود . 

تنظیم میزان و زمان مصرف  داروهای تنظیم کننده قندخون در ماه رمضان بایستی با مشورت پزشک صورت گیرد. از تغییر خودسرانه نوع و مقدار داروی خود و یا قطع مصرف آنها در ماه رمضان پرهیز نمایید. 

صالحی تاکیید کرد : بیماران دیابتی روزه دار توجه داشته باشید در صورت بروز هر یک از مشکلات زیر بایستی سریعا روزه خود را بشکنند .

افت قندخون یا قندخون کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر(علائم افت قندخون شامل : تعریق ، تپش قلب ، سرگیجه ، احساس گرسنگی شدید ، لرزش ، تاری دید و ... )

قندخون بالای 300 میلی گرم در دسی لیتر . ادامه روزه داری با قندخون  بالا می تواند  باعث کم آبی بدن و کمای قندبالا شود .(علائم قندخون بالا :خشکی دهان ، تشنگی شدید ،تکرر ادرار یا ادرار کم و تیره رنگ ، گرم شدن پوست ، خواب آلودگی و ... )

افزایش یا کاهش فشارخون و بروز سرگیجه هنگام برخاستن 

صالحی در پایان توصیه نمود : 4عامل مهم برای کنترل قندخون در ماه رمضان ،رعایت رژیم غذایی صحیح ، مصرف به موقع داروها ، داشتن فعالیت فیزیکی روزانه و اندازه گیری مرتب قندخون است که با رعایت اصولی و صحیح این موارد می توانید فریضه واجب روزه داری را با حفظ سلامت خود بجای آورید .

 

تصاویر پیوست